Lämpöä riittää - vai riittääkö?
Tässä ja ensi kuussa on vielä rauhallista, joten myös blogissa vietetään pitkiä hiljaisia hetkiä. Maaliskuussa pitäisi vihdoin alkaa tapahtumaan! Sitä odotellessa...
Saimme kuitenkin tässä kuussa sähköpostiimme LVI-asemapiirroksen. Monille tämä on varmasti sellainen "Aha, okei, laitanpa vain arkistoon"-tyyppinen asia, mutta ei meille. Mieheni on LVI-insinööri, joten näihin asioihin suhtaudutaan vakavasti.
Sähköposti siis sisälsi LVI-asemapiirroksen, maaurakoitsijan mittakuvan, maalämpökaivokuvat, vesimittaritilakuvat ja maalämpöpumpun mitoitustiedot. Lisäksi saimme valmiiksi esitteen vesikalusteista ja sähkövalinnoista tulevaa varten - tämä olikin ainut josta itsekin ymmärsin jotain!
Mieheni kiikutti maalämpöön liittyvät kuvat työpaikkansa energia-asiantuntijoille katsottavaksi. He vinkkasivat, että maalämpökaivo kannattaisi porata syvemmälle, koska maalämpökaivon energialaskelmissa energianotto (kWh/m) sekä tehonotto (W/m) oli arvioitu yläkanttiin. Tämän vuoksi lämpöä ja lämmintä käyttövettä ei olisi riittänyt tarpeeksi kovilla pakkasilla (varsinkin, kun vilukissana tarvitsen enemmän kuin mitoituksessa käytettävät 21 astetta...).
Tässä mitoitustietoja niille, joita asia kiinnostaa (muut voivat skipata seuraavan kappaleen!).
Alkuperäinen energianotto oli 133 kWh/m. Mieheni ehdotus Jukkatalon suunnittelijalle n. 100 kWh/m. Lopullinen lukema oli 109 kWh/m.
Tehonsaanti oli laskettu 40 W/m. Ehdotus oli reilu 30 W/m. Lopullinen lukema oli 32 W/m.
Maalämpökaivon syvyys oli 102 metriä alkuperäisissä suunnitelmissa. Ehdotus oli 150 m. Lopullinen lukema 133 metriä.
Kaikista toivotuista luvuista jäätiin hiukan vajaaksi, koska laitevalmistajan maalämpöpumpulla (Nibe 1226-6) ei päässyt enää parempiin lukemiin. Näillä pitäisi kuitenkin selättää Etelä-Suomen pakkaset.
Toivottavasti näistä tiedoista on kanssarakentajille apua. Olisihan se kurjaa, jos talven kovimmilla pakkasilla lämpö loppuukin kesken! Siksi näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota tässä vaiheessa, kun tilanne on helppo korjata (eikä vasta sitten, kun kolmannet villasukat on vedetty päällekäin).
Kommentit
Lähetä kommentti